És conegut per tots, la implicació que tenen avui en dia les noves tecnologies en el món del futbol. Aquestes formen part des de fa uns anys del dia a dia dels equips professionals, i molts dels equips tècnics no sabrien com aconseguir un alt rendiment del seu equip sense aquestes tecnologies (Julian Nagelsmann, 2017).
Cada cop disposem de més eines i instruments que recullen una immensa quantitat de dades que ens poden ajudar a prendre decisions tant en partits com en entrenaments. Per a Lago-Peñas (2020) és interessant capturar tota aquesta informació, ja que tot aquest recull de dades ens pot ajudar a millorar el rendiment i en conseqüència, a guanyar. Tot i això, mentre s’ha desenvolupat un gran esforç per a millorar la sofisticació i la immediatesa dels sistemes de recollides de dades (o BIG DATA), és possible que no s’hagi avançat tant en la interpretació adequada per tal que aquesta sigui útil pel cos tècnic.
En la branca més general de les tecnologies aplicades en el món futbol, podríem agrupar-les en 4 grans blocs (atenent únicament al que influeix en el joc, sense tenir en compte les tecnologies enfocades als aficionats, com la relació club-fans, control d’entrades o la gestió del propi club de futbol). Aquests blocs són: aspectes condicionals, rendiment tècnic-tàctic, planificació de l’entrenador i suport arbitral.
1. ASPECTES CONDICIONALS
Aquest bloc engloba tant a totes les ajudes referents a la millora de la condició física, en aquest cas específica del futbol, com a l’extracció de dades objectives de variables com acceleracions, desacceleracions, distàncies recorregudes, etc.
La utilització del sistema GPS s’ha anat incrementant durant l’última dècada fins a arribar al punt en què rarament trobem a algun equip professional en el qual hi hagi algun jugador que no l’utilitzi, tant en entrenaments com en partits.
D’altra banda aquest bloc també engloba tots els complements tecnològics utilitzats per a la millora directa (és a dir, que tenen una repercussió instantània a la persona) de les capacitats físiques de l’esportista, com per exemple les màquines inercials de sobrecàrrega excèntrica, amb informació instantània dels valors de força i potència entre d’altres o bé tecnologies al servei dels fisioterapeutes.
2. RENDIMENT TÈCNIC-TÀCTIC
Per una part, tenim tot allò referent a l’anàlisi de vídeo, softwares específics per a aquests, plataformes de partits i Big Data com WyScout, Mediacoach o InStat. Pel que fa a l’anàlisi de vídeo podem destacar els programes com NacSport, ERICsport, LongoMatch o SportsCode.
Per tal de realitzar aquest anàlisi es fan servir diferents vies d’enregistrament amb vídeo. Era habitual veure en els entrenaments de Luis Enrique una bastida/tarima on es realitzava la gravació de l’entrenament des d’una vista aèria que permetés obtenir una perspectiva òptima per a l’ànalisi. En els últims anys ha anat creixent el sistema de gravació a través de càmeres IP, les quals s’instal·len de forma fixa i poden ser controlades a través d’un joystick. Finalment, en diferents casos hem observat alguns equips com el City de Guardiola que utilitzen drons per a poder gravar lliurement des de la posició més idònia.
D’altra banda, trobem altres tecnologies utilitzades de forma directa per a la millora del jugador com són els dispositius de plataformes sensorials (per exemple futboltek) o sistemes creats en una instal·lació (per exemple “Fottbonaut” del Borussia Dortmund).
3. PLANIFICACIÓ DE L’ENTRENADOR
Aquest apartat podria entrar al bloc de rendiment tècnic-tàctic, però el diferenciem degut a les seves característiques i finalitats. Enfoquem la tecnologia de rendiment tècnic-tàctic com a complement a aquest bloc.
En aquest, trobem totes les eines que utilitza l’entrenador o el conjunt del cos tècnic per a facilitar el seu treball en el dia a dia i per a la seva planificació a curt, mig i llarg termini.
Exemples:
- Fulles de càlcul per a la planificació de continguts.
- Softwares de presentació per a multitud de funcions.
- Plataformes virtuals de gestió.
- Utilització de serveis d’allotjament en el núvol per a guardar i compartir documents.
- Presentacions a gran format amb projector.
4. SUPORT ARBITRAL
- VAR: En la temporada 2018-19 l’arbitratge va adquirir un nou complement tecnològic que va suposar un canvi radical. Ens referim al videoarbitratge (VAR). Tot i que en un principi la seva eficàcia semblava molt elevada, aquesta tecnologia està sent constantment qüestionada en relació amb el seu ús. De totes maneres, els arbitres estan molt contents amb aquesta nova tecnologia, ja que els facilita la seva tasca i fa del futbol un esport una mica més just.
- ULL DE FALCÓ: Aquest sistema utilitzat en diferents grans lligues europees serveix per a que l’àrbitre sàpiga si la pilota ha traspassat o no la línia de gol. A través d’un sofisticat sistema de càmeres i un microxip, es detecta amb total exactitud si la pilota traspassa o no la línia. Llavors l’àrbitre rep una notificació al rellotge.
Pel que representa un ús real pel cos tècnic d’un equip tenim els blocs d’aspectes condicionals, rendiment tècnic-tàctic i de planificació. La rutina de l’entrenador de futbol i les seves eines han anat evolucionant fins el punt en que la majoria d’entrenadors han reemplaçat el paper i el bolígraf per l’ordinador (això si, una cosa no treu l’altre i sempre es té el paper i el voli per a complementar!).